Användare och deras rättigheter genom kopplade profiler

Grunden i rättighetsstyrningen
Rättighetsstyring i AM System är uppbyggd både kring användare, men görs även direkt mot användares kopplade profil. Användareuppgifter behövs initialt för att kunna logga in i systemet. Därefter tar profilinställningar vid och tillåter eller begränsar åtkomsten till olika delar av program, som ärendeformulär eller dokument. Styrning av innehåll i personlistor är baserat på åtkomstinställningen i profilen samt på inställningssidan för ett formulär i Ärende och på inställningssidan för Dokument och listan ”Godkänt av”.

Uppmärksamma

Denna artikel gäller för manuell uppläggning av användare i AM System. För hantering av AD-koppling se denna artikel

Kort sammanfattning
Gör på följande sätt för att lägga upp en ny användare:

– Arbeta med en ny profil eller kontrollera den önskade profilen
– Lägg upp den nya personen och fyll i samtliga obligatoriska fält
– Ge personen ett unikt användarnamn och ett lösenord, koppla denne sedan till rätt profil
– Gå till motsvarande inställningssida för Dokument eller Ärende och lägg till personen i önskade personlistor

Hantera profilen
Börja med att klicka på ADMINISTRATÖR / PROFILER. Här kan en helt ny profil skapas, en befintlig profil ändras eller dupliceras. Utgår ni ifrån en befintlig profil rekommenderar vi, att ni ser över de rättigheter som den kommande användaren ska kopplas till. Ställ in rättigheterna så att de motsvarar samtliga kopplade personers tänkta arbetsroll.

Ändra profilinställningen

Lägg upp en ny person
Klicka på PERSONAL / NY PERSON i menyn till vänster och lägg till den nya personen och ange nödvändiga fakta i de befintliga fälten. Klicka därefter på SPARA i verktygsfältet.

Lägg till personuppgifter

Uppmärksamma

Nödvändiga fält är Förnamn och Efternamn, E-postadress och om användaren även ska kunna bli kontaktad av AM Supporten, kan det även vara viktigt att ange ett telefonnummer i fältet Telefon.

Tilldela Inloggningsuppgifter

Efter att den nya personen har blivit sparad, byter ni till fliken RÄTTIGHETER och skriver in ett unikt användarnamn och ett lösenord, väljer profil och sparar. Här finns det möjlighet att utnyttja funktionen ”Tvinga byte av lösenord vid nästa inloggning” och passa sedan på att ge den nya användaren ett enkelt, men tillfälligt lösenord. Detta lösenord måste sedan bytas direkt den nya användare söker att logga in sig för första gången.

Lägg till inloggningsuppgifter

Uppmärksamma

Tänk på att alla användare enkelt kan byta lösenord för sin inloggning genom att klicka på sitt namn uppe till vänster och gå in på sina profilegenskaper och byta. Detta gäller speciellt om ni valt att använda er av en gruppinloggning.