Skapa publik länk till ett dokument

Detta är en supportartikel som endast avser version 5. Är du användare av version 6, kontakta vår support

I bland vill man dela ett dokument med någon som inte är användare i systemet. Detta kan du göra med hjälp av funktionen Publicera publik länk. Denna länk kan sedan mailas direkt från systemet till mottagaren eller publiceras på er hemsida så att mottagaren kan läsa dokumentet som skapats i ert system.

Uppmärksamma

Användaren är knuten till en profil. På profilen aktiverar man om användarna som är knutna till profilen skall får behörigheten att publicera publika länkar. Skapas nya versioner av dokumentet, som du gjort en publik länk till, så dirigeras besökaren alltid till den senaste versionen av dokumentet. Länken behöver inte skapas på nytt då man skapat en ny utgåva av dokumentet. Både skapade och publicerade och godkända dokument går att dela publikt. Ett dokument som inte är publicerat och godkänt visas utan sidhuvud och sidfot.

För att skapa en publik länk till ett dokument väljer du ikonen med en jordglob i det gröna fältet i toppen av dokumentet. Dialogrutan Publicera – Publik länk visas. Välj Skapa ny publik länk.

Beskriv länken, vad länken används för. Här kan du även sätta en giltighetstid samt ett lösenord. Har du aktiverat engelska i systemet så visas sidhuvud och sidfot på engelska. Välj spara

Nu har systemet skapat en unik länk som kan skickas till en extern mottagare som ej är användare i systemet så att denne ska kunna läsa dokumentet. Du kan välja att skicka länken med e-post, då startar din e-post klient och öppnar ett nytt mail och klistrar in länken i mailet. Man kan också gå till länken då öppnas ett nytt fönster i din webbläsare och dokumentet visas.

Nedan har vi valt att klicka på Gå till länk. Sidhuvud och sidfot som visas ställs in under DokumentInställningarUtseende och formateringar

Alla dokument som publiceras publikt hamnar under fliken Publicerade under Mina Dokument som du hittar i vänstra menyn under Dokument.

Öppnar man dokumentet så visas det också uppe i verktygspanelen att dokumentet är publicerat publikt. Vill du ändra eller radera den publika länken så öppnar du dialogen genom att klicka på jordgloben i verktygspanelen.

Välj ändra i ovanstående dialog så visas nedanstående bild. Välj radera, eller avbryt.